Kaukolämmitys tarjoaa kodeille asumismukavuutta ja hyvinvointia. Kaukolämmitys on turvallinen, helppokäyttöinen, toimintavarma ja energiatehokas lämmitysmuoto. Kaukolämpöä käyttämällä voi säästää energiaa, rahaa ja aikaa ilman suuria investointeja.

Kaukolämmössä kuten muissakin lämmitysmuodoissa on tärkeää käyttää lämmityslaitteita oikein ja harkitusti. Onkin tärkeää opetella laitteiden peruskäyttö ja varustaa laitteet hyvällä automaatiolla. Laitteiden käyttö on helppoa ja siistiä, lähinnä automaation säätämistä perheen omiin elintapoihin ja liikkumisiin sopivaksi.

Kun laitteet toimivat oikein, huolehtii automatiikka energiataloudellisuudesta. Samalla säästyy energiaa, eikä terveellisen asumisen vaatimuksista tarvitse tinkiä. Kun jo tuotanto on energiatehokasta, niin oman kodin toimiva tekniikka yhdistettynä tuotannon kanssa energiatehokkaaksi kokonaisuudeksi, saavutetaan energiatehokkaan kodin vaatimukset lämmityksen osalta.

Hyväkuntoiset laitteet takaavat myös miellyttävän ja tasaisen huonelämpötilan sekä aina riittävästi sopivan lämmintä vettä kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina.

Kaukolämpölaitteiston huolto- ja korjaustarve on erittäin vähäinen. Näin jokainen voi nauttia asumisesta ilman huoltotöitä.

Toteuta niin kuin haluat

Kun kotona on kaukolämpö, kannattaa sillä hoitaa kaikki lämmitys. Lämmityksen toteutustapoja on monia ja niistä löytyy sopiva jokaiseen huonetilaan ja käyttötottumukseen. Valinnan voi tehdä omien mieltymysten ja käyttötottumusten mukaisesti. Lisälämmitystä tai muita lämmitysmuotoja ei kaukolämpötalossa tarvita.

Perinteisin tapa on patterilämmitys yhdistettynä märkätilojen lattialämmitykseen. Varsinkin pientaloissa on suosituin lämmönjakotapa mukava ja energiatehokas vesikiertoinen lattialämmitys.

Lattialämmityksen suosiota ovat nostaneet sen varmuus, tasaisuus ja mukavuus. Lattialämmitys on yleensä myös energiatehokas, koska lämpimien lattioiden ansiosta voidaan huoneen yleislämpötila pitää matalampana mukavuudesta tinkimättä. Samalla voidaan luopua näkyvistä lämmityslaitteista ja saada vapaat kädet huonetilojen sisustamiselle.

Kaukolämmöllä voidaan toteuttaa myös mukava ilmalämmitys.

Kannattaa tutustua kaukolämmön etuihin. Asutpa omakotitalossa tai taloyhtiössä, on edut hyvä tuntea. Kannattaa keskustella kaukolämmityksestä naapureiden, kiinteistönhoitajien, isännöitsijän ja muiden asukkaiden kanssa ja ottaa asia esille yhtiökokouksissa ja muissa taloyhtiöiden kokouksissa.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto